VAN SÜTNIVALÓD? A TÖBBIT MI ADJUK HOZZÁ!

grillpark.hu

Kérdeznél? +36709330450

Kategóriák
grillpark.hu

Kérdeznél? +36709330450

  • Kategóriák
    • Kültéri konyha
    • Gázgrill
    • Planet teppanyaki
    • Faszenes grillek, kamadok
    • Elektromos grillek
    • Kiegészítők
    • Faszén, füstölőfa
    • Gino Pizza sütő kemencék
  • Fontos tudnivalók
    • Milyen grill legyen?
    • Tipp - grill karbantartás
    • Mások kérdezték
    • BLOGOK
    • Videók
  • Képes vásárlói tájékoztató
  1. BLOGOK
  1. Fontos tudnivalók
  2. BLOGOK
Vissza
A grillezés története

A grillezés története

Az étel nyílt lángon sütése a grillezés ősibb, mint maga a homo sapiens. A Homo erectus azzal vált ki az állatok sorából, hogy képes volt tüzet gyújtani és azt ellenőrzött módon használni. Ezzel egyúttal lerakta a modern gasztronómia alapjait is. A grillezés, a nyílt tűzön sütés, a világon mindenhol ismert és elterjedt konyhai technológia.

Nagyjából 30 000 évvel ezelőtt fedezte fel az emberiség a faszénkészítés módját és ez teremtette meg a grillezésnek a modern konyhatechnikában, a mai napig lényegi változtatás nélkül használt módját. Napjainkban a grillezésnek 3 technológiailag meghatározott módja van: a hagyományos grillezés, a broiling, és a roasting.

2023.01.20 12:45 Grill Park csapat

Grillezés (rostélyon sütés)

A hagyományos magyarországon is elterjedt – grillezéskor a hőforrás (faszén, gáz, stb.) az étel alatt helyezkedik el és a felszálló forró levegőt használjuk sütésre. Az magyar nép ősi eszköze a vasból készült rostély, mely lábakon álló négyszögletes vasrács, és az alá kapart parázs süti meg a húst.

A faszén a szakács számára lényegesen jobban kezelhető és szabályozható eszköz, mint a nyílt láng. A faszenes grillezés fizikájának megértéséhez ismerni kell a kéményhatás mechanizmusát: a láng és a forró szén felmelegíti a környezete levegőjét, a forró levegő felfelé igyekszik, ha felszítjuk a tüzet, a forró levegő áramlása is felgyorsul, ha lefojtjuk lassul – ezt az áramlást nevezik huzatnak, aminek erőssége egyenesen arányos a felszabadított hő intenzitásával.

A grillezés eszközei között a hagyományos faszenes grillek mellett megjelentek a gáz- és az elektromos grillek is.

Broiling

A broiling, felülről lefelé irányuló grillezés, leginkább Észak-Amerikában elterjedt konyhatechnológiai eljárás. Ehhez speciális broilerre van szükség. Ezek meglehetősen komplex eszközök, de a boiler vagy salamander eredetileg egy üres diszkosz-szerű vaskorong volt hosszú nyéllel, amit szét lehetett nyitni és beletéve a sütnivalót parázsban hevíteni. Ez az eszköz a tok (tokban sütés) néven hazánkban sem ismeretlen

A broiler, akárcsak a hagyományos grill, sugárzó hővel süti meg az ennivalót. De a broiler esetén a hőforrás az élelmiszer felett található. A broilerben egyszerűbb a hús felszínének a barnítása. Erre általában a broilerekben speciális eszközök állnak rendelkezésre. A zsír váratlan belobbanása is ritkábban fordul elő, mint pl. a hagyományos faszenes grillekben. Viszont annak ízhatását lehetetlen egy broilerben elérni. A broiller láthatatlan (infravörös) hővel működik, ezért nagyobb tapasztalatot igényel a helyes használata.

 

Roasting (nyárson sütés)

A nyílt lángon sütés legősibb változata a nyárson sütés. A nyársalás szintén sugárzási hővel süti meg az ételt, de a grillhez, vagy broilerhez képest lényegesen lassabban. A tűztől való nagyobb távolság arányában csökken a sugárzó hő intenzitása. A nagyobb távolság viszont a nagyobb darab húsok, egész madarak, vagy állatok sütésének dilemmáját is megoldja. Általában az ételt folyamatosan és lassan forgatják a nyárson, így a hőhatás is folyamatosan változik, ellentétben más grillezési eljárásokkal. A forgási sebesség segít, hogy a hő az étel belsejében akkumulálódjon, miközben az étel felszíne nem ég meg. Minél közelebb tartjuk a nyársat a tűzhöz és minél lassabban forgatjuk a húst, annál gyorsabban sül meg annak a felszíne.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Concrate Style Kft
  • 8000 Székesfehérvár, Régi Vízügyi Telep, Hosszúsétatér utca 3
  • +36709330450
  • sales@concratestyle.com
  • facebook

  • twitter

  • pinterest

  • instagram

Lorem ipsum dolor
  • lorem
  • ipsum dolor
  • sit amet
  • lorem
  • consectetur
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
cib
  • Kültéri konyha
  • Gázgrill
  • Planet teppanyaki
  • Faszenes grillek, kamadok
  • Elektromos grillek
  • Kiegészítők
  • Faszén, füstölőfa
  • Gino Pizza sütő kemencék
  • Fontos tudnivalók
    Fontos tudnivalók
    • Milyen grill legyen?
    • Tipp - grill karbantartás
    • Mások kérdezték
    • BLOGOK
    • Videók
  • Képes vásárlói tájékoztató
Pénznem váltás
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.