Blogok

Hasznos tippek kezdő grillezőknek

2021.07.09 14:56
Grill Park csapat
Hasznos tippek kezdő grillezőknek

Olyan apró trükkökre hívjuk fel most a figyelmed, amelyek megkönnyíthetik a kezdetet. A receptek sokszor nem részletezik a munkafolyamatot, csak a lényegre koncentrálnak, magától értetődőnek véve, hogy az olvasó mindennel tisztában van, pedig sokszor igencsak jól jönnének az extra tanácsok.

Zöldségek sütése

A zöldségek grillre helyezésénél az egyik legfontosabb és elmaradhatatlan lépés a beolajozásuk. A falatokra vágott zöldséget egyenletesen be kell vonni olajréteggel, hogy megelőzd a kiszáradást és az összeragadást. A hagyma, a paprika és a spárga kifejezetten bírja a közvetlen sütést, de az olajat ekkor sem hagyhatod el. Ha nem szeretnéd, hogy mindened olajos legyen a munkafolyamat során, akkor egy jól zárható zacskóba tedd bele az összes felaprított zöldséget, majd önts rá egy keveset a nedűből. A zacskót zárd be és óvatos rázogatással mindenhova juttass belőle.

Pácok és fűszersók

A pácok esetében is van bőven mire odafigyelni. A magas cukortartalmú pácokat például mindig csak a sütés végén (utolsó fél órában) kend fel a húsra vagy a zöldségre, mert különben a cukor nem karamellizálódik, hanem a hosszan tartó meleg hatására megég. Figyelni kell a cukorra akkor is, ha fűszersó keverékbe kerül bele. A receptek gyakran írnak barna cukrot az alapanyagok közé, aminél nagyon kell figyelni arra, hogy a cukor kellően friss legyen. A régebbi cukor ugyanis hajlamos nagyobb darabokba összeállni. Ezek pedig a bedörzsölésnél roncsolnák a hús szerkezetét, és kemény göbökként rontanák az étel élvezhetőségét is. Tehát felhasználás előtt mindenképpen át kell kicsit „törni”, hogy a cukor apró szemcséssé essen szét.

Közvetlen vagy közvetett sütés?

A recept általában kitér a sütés módjára, de ha csak magadtól szeretnél valamit a grillre dobni nem mindig könnyű eldönteni, hogy mehet-e azonnal a lángra az adott hozzávaló vagy jobban jársz, ha inkább közvetve melegíted az ételt. Elizabeth Karmel profi grillező szerint a legkönnyebb úgy eldönteni a kérdést, hogy a sütés hosszát veszed alapul. Az ételed elkészülne 20 perc alatt? Akkor válaszd a közvetlen melegítést, de ha ennél tovább tart (vastagabb húsoknál például), akkor maradj a közvetett sütésnél, hogy megelőzd a külső réteg megégését.