Blogok

Grillezés rossz időben? Gázon? Miért is ne?!

2021.04.19 11:11
Grill Park csapat
Grillezés rossz időben? Gázon? Miért is ne?!

Sokan óvakodnak a gázgrillek használatától, de rossz idő esetén sokkal könnyebb velük dolgozni, mint faszenes társaikkal. Óriási szélben mutatkozik meg igazán a gázgrillek egyenletes teljesítményének ereje, de a velük való sütéshez is jó tudni pár apró trükköt.

Elhelyezés

A gázgrillekkel még a legcudarabb időben is viszonylag egyszerű bánni, ezért gyakran előkerülnek ezek a sütők, időjárástól függetlenül. Télen például érdemes figyelembe venni, hogy a grill melegének hatására a környezetben lévő hó elolvad, tehát ha nem akarsz egy adag hólevet a nyakadba a közeli fáról vagy kihagynád a sárban taposást, előtte tisztítsd meg a terepet. Eső elől menedéket nyújthat egy kiugró tetőrész, de ne felejtsd el, hogy éghető dolgoktól biztonságos távolságot kell tartanod.

Szél

A szél a sütés során okoz majd kellemetlenséget. Gyorsabban hűl a grill, így nehezebb tartani az egyenletes hőmérsékletet és a folytonos szinten tartás több gázt fogyaszt, sőt a sütési idő is megnövekszik. Körülbelül 20 százalékkal növekszik meg mind a gázfelhasználás, mind pedig a sütési idő. A szél el is fújhatja a lángot, ezért (és a jobb hőtartásért, hőkeringésért) zárt tető alatt süss, és felnyitni is óvatosan nyisd fel a grillt, de hús nézegetését egyébként csökkentsd a minimumra.

Hideg

Szél és eső nélkül, maga a hideg is pont elég fejtörést tud okozni. A külső hideg hatására az ember hajlamos elfeledkezni a grill forróságáról, ezért ilyenkor gyakoribban a sérülések. A hideg a grillt is túlzottan lehűti, ezért nagyobb hidegben érdemes a sütési hőfokot is feljebb csavarni. Ettől még nem fog megégni a hús, de hogy biztosra menj, használj húshőmérőt, ami jóval pontosabb képet ad a hús állapotáról, mint a két szem.

Eső

A gázgrill viszonylag hálásan viseli az esőt, nem okoz gondot a begyújtásnál és a tető elég védelmet ad a sülő ételeknek. Még nagyobb biztonságban tudhatod azonban a finomságokat, ha extra védelmet nyújtasz számukra. A húsokat és a krumplit is bátran csomagold fóliába (jó sok fűszerrel, zöldséggel), így egyenletesebben sülnek és bátrabban magukra hagyhatóak, amíg a szakács fedett helyen megiszik egy pohár forralt bort .